1 grudnia 2011

Pa pa piekarnie

Dość.

Idziesz do sklepu. Kupujesz to piękne opakowanie, a w nim ten wielki burdel z nie wiadomo czego. Na paczce napisali że to 500 gram jest. Dziwnie lekkie i jakieś takie miękkie jak na pół kilowy produkt. Ani to masłem posmarować. A grzanki z tego zrobić? Paskudztwo,

Od dziś piekę własny chleb. A ci co myślą że to trudne są w błędzie. Poświęciłem tematowi trzydzieści minut + czterdzieści pięć minut w piekarniku.

1kg mąki przennej
1l ciepłej wody
30 gram drożdży
łyżka soli
łyżka cukru
1 jajko


idzie to tak:

Mąka do michy, drożdże do szklanki i zalać odrobiną wody plus łyżka cukru, wymieszać. Wlać do mąki,dosypać sól, mieszać dolewając wodę. Nie trzeba całej a ciasto ma się kleić do ręki. odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut.

Wsadzamy do foremek. Dwóch. Wysmarowanych i oprószonych mąką. Zostawiamy na 10 minut.

Piec na 220 - 15 minut potem piec na 180 i zostawić na 45 minut.

Wyjąć ciepły z foremek i grzecznie czekać aż ostygnie.

Brak komentarzy: